środa, 4 czerwca 2014

Pieczone ziemniaki w mundurkach

Pyszny dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie, ja dzisiaj podałam je z fasolką szparagową :-)

ziemniaki, ok. 16 szt.
marchewka, 3-4 szt.
pietruszka (korzeń), 1 szt.
cebulki małe, 2 szt.
czosnek, 3-4 ząbki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, do smaku
oliwa z oliwek
 
Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką (nie obierać), pokroić w zależności od wielkości na 4 lub 6 kawałków. Marchewkę i korzeń pietruszki również dobrze umyć, pokroić na kilka części, w zalezności od wielkości warzyw. Na dużą blachę od pieca wykładać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, cebulę w całości (jeśli jest mała lub przekroić na mniejsze kawałki jeśli większa), ząbki czosnku. Pokropić wszystko oliwą z oliwek. Wymieszać najlepiej rękoma. Posypać wszystko przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 min. aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz