Imponujące babeczki dla Dzieci :-) tych małych i tych dużych :-). Z
przepisu Marthy Stewart. Z podanych proporcji wychodzi 10 babeczek
Babeczki:
gorzka czekolada 5 dag
mąka pszenna 0,5 szkl.
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
sól szczypta
masło w temp. pokojowej 6 dag
cukier 0,5 szkl.
jajko 1 duże
śmietana 12% 1/4 szkl.
woda 1/8 szkl.
Pianka:
białka 3 duże
cukier 1 i 3/4 szkl.
woda 1/4 szkl.
Polewa:
gorzka czekolada (u mnie pół na pół z mleczną) 10 dag
olej roślinny 1 łyżka
Babeczki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko
przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodać cukier i
nadal ucierać. Cienką strużką wlewać stopioną czekoladę, nadal
ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Dodać jajko,
zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze
spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać wodę, resztę mąki, wymieszać tylko
do połączenia składników (najlepiej łyżką).
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (max. do 3/4 wysokości papilotki).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego
patyczka.Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie.
Wystudzić.. Można również upiec je dzień wcześniej.
Pianka: Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce.
Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnku zagotować niewielką
ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami. Gdy woda w garnku paruje,
w misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut.
Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste.
Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do
niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można
zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na
czas przygotowania czekolady (można je również na tym etapie trzymać
przez noc w lodówce)
Polewa: Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić.
Przelać do wysokiego kubka, pozostawić na 15 minut, by przestygła.
Po tym czasie wyjąć babeczki z lodówki. Trzymając za papierek, każdą
babeczkę obrócić, następnie szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w
czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odłożyć na
kratkę. Tak samo postąpić z resztą babeczek. Babeczki pozostawic przez
15 minut w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 2
godziny.
Przechowywać w lodówce (do 3 dni). Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz