kolejny sposób na wykorzystanie pozostałego ciasta, ciastek, biszkoptów ... rozpływające się w ustach małe bajaderki :-)
resztki ciasta (u mnie resztki keksa, biszkopty, ok. 60 dag
mleko, 6 - 8 łyżek
dżem (u mnie porzeczkowy), 2 łyżki
Miękkie masło, 6 dag
nutella, 2 łyżki
kakao, 2 pełne łyżki
rum , 6 łyżek
Polewa:
masło, 1 łyżka
czekolada gorzka, 20 dag
Ciasto zmielić najlepiej w maszynce do mielenia mięsa lub drobno
pokruszyć o rozetrzeć drewnianą pałką. Do zmielonych ciastek dodać
resztę składników. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać mleko.
Z gotowej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Polewa: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, Zimne kulki
zanurzać w czekoladzie. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz