ciekawa odmiana dla tradycyjnego mazurka :-) meeega czekoladowa, więc
smakuje raczej czekoholikom :-) z wyczuwalną nutką chili, przyjemnie
rozgrzewającą ;-)
Ciasto:
masło, 30 dag
cukier, 15 dag
żółtka, 4
mąka, 0,5 kg
woda, 50 ml
Nadzienie:
czekolada gorzka z dużą zawartością miazgi kakaowej, 30 dag
mleko, 150 ml
śmietanka 30 lub 36%, 150 mil
jajka, 2
chili w proszku, ok. 1 płaskiej łyżeczki
Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej
masy. Nadal miksując dodawac po kolei żółtka z odrobiną wody, a na
koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto wałkować i wyłożyć do formy
do tarty lub tortownicy posmarowanej tłuszczem. Lekko ponakłuwać i piec
od 15 do 20 minut, wystudzić.
Nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubić
jajka i dodać powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili.
Całość wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i wylać na ciasto. Wstawić
ciasto do piekarnika ugrzanego do 180 stopni C i wyłączyć nagrzewanie.
Po 45 min. wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Udekorować według upodobań. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz