bardzo bardzo czekoladowe, chrupiące i aromatyczne ciastka, coś w sam raz dla czekoholików :-)
czekolada gorzka 40 dag
masło miękkie 25 dag
cukier 3/4 szkl.
cukier waniliowy 1
mąka 30 dag
soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
sól szczypta
kakao 3 łyżki
jajka 2
25 dag czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia.
Resztę czekolady pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę, sodę, sól i
kakao. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać
przestudzoną stopioną czekoladę, nadal ucierając. Do czekoladowej masy
dodać jajka i dobrze utrzeć. Wsypać suche składniki, zmiksować. Na samym
końcu wmieszać łyżką kawałki czekolady. Ciasto wykładać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej łyżeczką). Piec ok. 15 min. w
temp. 170 stopni. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz