pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)
Ciasto:
białka 1 szkl.
cukier puder 1 szkl.
sól szczypta
wiórki kokosowe 1 szkl.
mak 1 szkl.
mąka tortowa 0,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
KREM:
budyń waniliowy u mnie z kawałkami białej czekolady 1,5 szt.
mleko 0,5 l
margaryna 1/4 kostki
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, do piany powoli dodawać
cukier puder, nadal ucierając. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mak oraz wiórki.
Przełozyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z
piekarnika i piec w temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 minut. Ja piekłam
za długo i pozniej przez to miałam problem ze zwijaniem rolady, bo
ciasto było zbyt spieczone. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełozyć na
wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier i delikatnie zwinąć
roladę, odstawić.
Krem: Ugotowac budyń, gdy będzie gęstniał dodać margarynę, wymieszać.
Rozwinąć roladę i posmarować ją kremem. Delikatnie zawinąć i owinąć
folia spozywczą, wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem
mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz