Lemon curd to pyszny, cytrynowo-słodki krem. Świetnie nadaje się do
deserów, ciast i ciasteczek. Jest meeeega cytrynowy, aksamitny i
orzeźwiający :-)
cytryna 1 duża
cukier puder 7,5 dag
jajka 2 średnie
masło 5 dag
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z
cukrem. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę,
którą należy dodać do miski z cukrem. Jajka roztrzepać widelcem lub
trzepaczką i wymieszać z wyciśnietym sokiem z cytryny. Wlać masę
jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając,
aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (ok. 10-20
min.)
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz