pyszny porzeczkowo - kokosowy zawrót głowy :-)
Ciasto:
mąka 3 szkl.
masło 25 dag
żółtka 4
cukier 1 szkl.
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Pianka:
białka 4
cukier do pianki 1 szkl.
budyń śmietankowy 1 szt.
śmietana 18% 500 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiórki kokosowe 10 dag
porzeczki (u mnie czarne) ok. 2 szkl.
Zimne masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier,
kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść
ciasto – w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto
podzielić na 2 części (60% i 40%), uformować 2 kule, każdą zawinąć w
folię spożywczą i zamrozić w zamrażarce minimum 1 godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce i startym ciastem
wyłożyć dno formy (25 x 30 cm) natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20
minut.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać
śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe, budyń (w
proszku) oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie połączyć. Masę wylać na
ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na cieście porzeczki. Na wierzch
zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz