Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc :-) u mnie w tym roku babka 
pyszna, puszysta, wilgotna z nutką ajerkoniaku i krówek :-) (dzisiaj 
dodałam zdjęcie tak na szybko, jutro postaram sie dodać z polewą :-) ) -
 proporcje na dużą blachę z kominkiem
margaryna, 30 dag
cukier, 15 dag
jajka, 6
ajerkoniak, 250 ml
mąka, 0,5 kg
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
krówki, ok. 30 dag 
Krówki pokroić w niewielkie kawałki. Obsypać je mąka aby nie sklejały 
się ze sobą i aby nie przykleiły się do foremki.
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując po
 kolei wbijać jajka, następnie cienkim strumieniem wlewać ajerkoniak i 
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wsypać
 krówki i wszystko wymieszać łyżką. 
Foremkę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i dokładnie posypać 
bułką tartą - jest to konieczne aby krówki opadając nie przykleiły się 
do dna, wtedy babkę trudno wyciagnąć. Piec w 175ºC przez ok. 60 min. 
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz