Przepyszne, dziecinnie proste do przygotowania kruche ciastka, z dodatkiem kremu cytrynowego ... poezja :-)
mąka 0,5 kg
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier puder 1 szkl.
jajka 2
masło 25 dag
lemon curd (z przepisu na moim profilu)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stół. Masło pokrojone na
małe kawałki dodać do mąki i rozetrzeć palcami tak, żeby powstały drobne
grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajka i wsypać
cukier puder. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie. Uformować kulę i wstawić ją do
lodówki na co najmniej godzinę ( u mnie na noc)
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta wyciąć
krążki. W połowie krążków wyciąć mniejsze kółka. Ciastka piec w
temperaturze 200°C, aż się zarumienią (ok.10min). Pozostawić do
ostygnięcia. Z podanych proporcji wyszło mi 66 ciastek (po sklejeniu 33
:-) ).
Wystudzone ciastka (pełne krążki) posmarować odrobiną lemon curd, a
następnie przykryć je krążkami z dziurką i lekko docisnąć. Posypać
cukrem pudrem (niekoniecznie). Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz