środa, 8 października 2014

Makowa rolada z białek z kremem budyniowym

pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)

Ciasto:
białka 1 szkl.
cukier puder 1 szkl.
sól szczypta
wiórki kokosowe 1 szkl.
mak 1 szkl.
mąka tortowa 0,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
KREM:
budyń waniliowy u mnie z kawałkami białej czekolady 1,5 szt.
mleko 0,5 l
margaryna 1/4 kostki


Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, do piany powoli dodawać cukier puder, nadal ucierając. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mak oraz wiórki.
Przełozyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i piec w temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 minut. Ja piekłam za długo i pozniej przez to miałam problem ze zwijaniem rolady, bo ciasto było zbyt spieczone. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełozyć na wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę, odstawić.
Krem: Ugotowac budyń, gdy będzie gęstniał dodać margarynę, wymieszać. Rozwinąć roladę i posmarować ją kremem. Delikatnie zawinąć i owinąć folia spozywczą, wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz