środa, 8 października 2014

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami

pyszny, łatwy w przygotowaniu obiad lub kolacja :-)

ciasto francuskie, 1 op.
brokuły (u mnie mrożone), 1 op.
kiełbasa (u mnie zwyczajna), 1 laska
cebula, 1
jajko, 2
mleko, 3/4 szkl.
ser żółty starty, 20 dag
sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka, ketchup

Brokuły ugotować al dente, cebulę i kiełbase pokroić i przesmażyć. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie wyłożyć cebulę i kiełbasę, rozdrobnione na małe różyczki brokuły. Sos: Jajka utrzeć blenderem z mlekiem i przyprawami, wsypac starty na dużych oczkach ser, wymieszać. Sos wylać na brokuły. Piec w temp. 200 stopni ok. 30-40 min. Można podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub tzatziki. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz