czwartek, 9 października 2014

Biszkoptowy omlet z bananami

Puszysty omlet z karmelizowanymi bananami ... pyszne, syte śniadanie :-)

jajka 2
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka + 1 łyżka do bananów
masło 1 łyżeczka + 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki
banan 1 duży

Na małej patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wsypać 1 łyżkę cukru i dodać pokrojonego w plastry banana. Przesmażyć 3-4 min. mieszając aby się nie przypalił. Odstawić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Kolejno dodawać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać 1 łyżeczkę miękkiego masła i utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na patelnię, na której wcześniej rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Przykryć pokrywką i smażyć kilka min. aż spód omletu zrumieni się, delikatnie przełożyć na drugą stronę, przykryć przykrywką i smażyć do zrumienienia.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz i wyłożyć na niego banany. Smacznego :-)


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz