Puszysty omlet z karmelizowanymi bananami ... pyszne, syte śniadanie :-)
jajka 2
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka + 1 łyżka do bananów
masło 1 łyżeczka + 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki
banan 1 duży
Na małej patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wsypać 1 łyżkę cukru i
dodać pokrojonego w plastry banana. Przesmażyć 3-4 min. mieszając aby
się nie przypalił. Odstawić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Kolejno
dodawać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać 1 łyżeczkę miękkiego
masła i utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie
łyżką. Przelać na patelnię, na której wcześniej rozpuścić 1 łyżeczkę
masła. Przykryć pokrywką i smażyć kilka min. aż spód omletu zrumieni
się, delikatnie przełożyć na drugą stronę, przykryć przykrywką i smażyć
do zrumienienia.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz i wyłożyć na niego banany. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz