czwartek, 9 października 2014

Tort chałwowo - ajerkoniakowy

Przepyszna niespodzianka dla naszych Kochanych Mam :-). Puszysty, czekoladowy biszkopt przełamany smakiem chałwy i ajerkoniaku ... czego chcieć więcej? :-)

Biszkopt:
jajka 6 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
maka pszenna 1 łyżka
budynie czekoladowe (bez cukru) 3 szt.
Masa chałwowa:
budyń waniliowy 1 szt
mleko 1,5 szkl.
masło 10 dag
chałwa sezamowa 15 dag
Krem ajerkoniakowy:
serek mascarpone 25 dag
ajerkoniak 1 szkl.
biała czekolada 20 dag
żelatyna 1,5 łyżeczki

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o śr. 26cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
Masa chałwowa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę i dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka.
Masa ajerkoniakowa: Serek utrzeć z adwokatem, dodać stopioną, zimną czekoladę. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z kremem.  
Biszkopt przeciąć na 4 krążki. Na talerz wyłożyć jeden krążek, wyłożyć połowę masy chałwowej, przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować połową kremu ajerkoniakowego, nastepnie trzeci krążek biszkoptu i resztą kremu ajerkoniakowego, ostatni krążek biszkoptu i wierzch oraz boki smarujemy resztą masy chałwowej. Dekorujemy według upodobań (placek przechowywać w lodówce). Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz