"oszukany" sernik, kremowy ale niezbyt ciężki. Chociaż jest z jogurtu,
nikt kto go spróbuje nie zorientuje sie :-), polecam :-)
Kruchy spód:
żółtka 2 duże
zimna woda 3 łyżeczki
mąka pszenna 230g
cukier 75g
sól szczypta
zimne masło 175 g
Masa jogurtowa:
jajka do masy 3 duże
jogurt grecki 420g
ekstrakt z wanilii 3/4 łyżeczki
cukier do masy 150g
mąka pszenna do masy 1,5 łyżki
sól do masy szczypta
Dodatkowo:
owoce (u mnie maliny i winogrona)
czekolada biała z odrobiną mleka na polewę
Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko wyrobić na
gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 30 min. Po
wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować lub wcisnąć w dno i boki formy na
tartę (o średnicy 27cm), wysmarowanej masłem. Wyrównać, ponakłuwać
widelcem. Piec w temp. 190 stopni ok. 25 min. (do delikatnego
zrumienienia).
Masa jogurtowa: Wszystkie składniki na masę zmiksować do gładkości. Krem
(będzie bardzo rzadki) wylać na podpieczony spód (może być jeszcze
ciepły). Piec kolejne 25-30 min. Wierzch masy powinien być miękki po
upieczeniu ale nie może pozostac płynny, zwłaszcza po środku. Wyjąć,
przestudzić, następnie schlodzić w lodówce (najlepiej na noc).
Przed podaniem ciasto udekorować owocami i opcjonalnie polać delikatnie polewą. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz