Mus cytrynowy, który dodałam ostatnio na profilu można jeść jako 
samodzielny deser lub wykorzystac jako nadzienie do tarty, która jest 
delikatna w smaku dzięki śmietance, lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki 
sporej ilości cytryny :-)
ciasto kruche:
mąka 1 i 1/4 szkl.
mielone migdały 1/4 szkl.
cukier puder 1/2 szkl.
zimne masło 12,5 dag
żółtko 1 szt.
białko do smarowania tarty 1 szt.
Mus cytrynowy z mojego profilu
Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
 Następnie rozwałkować ciasto, przełożyć do formy na tartę o średnicy 
24cm (ja niestety użyłam większej i tarta wyszła bardzo płaska, co nie 
umniejsza jej walorów smakowych :-) ). Wyrównać brzegi i ponakłuwać spód
 widelcem. Tartę piec w temp. 190 stopni ok. 15-20 min, wyjąć z 
piekarnika i ostudzić na kratce. Spód oraz boki posmarować białkiem, aby
 ciasto nie nasiąknęło za bardzo musem cytrynowym i dłużej było kruche. 
Po zmiksowaniu składników musu, wylać go na tartę i wstawic do 
piekarnika na ok. 30 min. w temp. 160 stopni, aż mus sie zetnie. 
Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem 
można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego cytrynowego :-) 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz