Mus cytrynowy, który dodałam ostatnio na profilu można jeść jako
samodzielny deser lub wykorzystac jako nadzienie do tarty, która jest
delikatna w smaku dzięki śmietance, lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki
sporej ilości cytryny :-)
ciasto kruche:
mąka 1 i 1/4 szkl.
mielone migdały 1/4 szkl.
cukier puder 1/2 szkl.
zimne masło 12,5 dag
żółtko 1 szt.
białko do smarowania tarty 1 szt.
Mus cytrynowy z mojego profilu
Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
Następnie rozwałkować ciasto, przełożyć do formy na tartę o średnicy
24cm (ja niestety użyłam większej i tarta wyszła bardzo płaska, co nie
umniejsza jej walorów smakowych :-) ). Wyrównać brzegi i ponakłuwać spód
widelcem. Tartę piec w temp. 190 stopni ok. 15-20 min, wyjąć z
piekarnika i ostudzić na kratce. Spód oraz boki posmarować białkiem, aby
ciasto nie nasiąknęło za bardzo musem cytrynowym i dłużej było kruche.
Po zmiksowaniu składników musu, wylać go na tartę i wstawic do
piekarnika na ok. 30 min. w temp. 160 stopni, aż mus sie zetnie.
Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem
można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego cytrynowego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz