Wersja kurczaka w delikatnie słodkiej osłonie. Obtoczenie mięsa w mące
gwarantuje, że pozostaje on miękki i soczysty. Przepyszny :-)
filet z piersi kurczaka, 2 duże
Ananas, 1 puszka
cebula, 1
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
Papryka słodka, 1 łyżeczka
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle
wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w
paski, przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać
tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, odłożyć na talerz.
Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Przełożyć ją do garnka, dodać
paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować. Dodać podsmażone
mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 30
minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. U mnie było
dosyć pikantne, bo nie lubimy zbyt słodkiego połączenia mięsa z owocami
:-)
Podawać z ryżem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz