środa, 8 października 2014

Duszony kurczak z ananasem

Wersja kurczaka w delikatnie słodkiej osłonie. Obtoczenie mięsa w mące gwarantuje, że pozostaje on miękki i soczysty. Przepyszny :-)

filet z piersi kurczaka, 2 duże
Ananas, 1 puszka
cebula, 1
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
Papryka słodka, 1 łyżeczka
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz

Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Przełożyć ją do garnka, dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. U mnie było dosyć pikantne, bo nie lubimy zbyt słodkiego połączenia mięsa z owocami :-) Podawać z ryżem. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz