czwartek, 9 października 2014

Ciasteczka marchewkowe

przepyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach ciasteczka :-)

masło 20 dag
cukier 3/4 szkl.
mąka 2,5 szkl.
jajka 2 duże lub 3 mniejsze
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sól szczypta
cynamon 0,5 łyżeczki
starta na drobnych oczkach marchew 2 pełne szkl.
mielony imbir 0,5 łyżeczki
rodzynki 0,5 szkl.
płatki migdałów 1 szkl.

Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas ucierając. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy maślanej, nadal ucierając na wolnych obrotach. Dodać startą marchew, płatki migdałów i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto jest bardzo klejące, aby ułatwić sobie lepienie, należy dłonie zwilżać wodą) i układać na blasze. Piec w temp. 180 stopni ok. 12 - 15 min. Smacznego :-)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz