środa, 8 października 2014

Tarta czekoladowa z chili

ciekawa odmiana dla tradycyjnego mazurka :-) meeega czekoladowa, więc smakuje raczej czekoholikom :-) z wyczuwalną nutką chili, przyjemnie rozgrzewającą ;-)

Ciasto:
masło, 30 dag
cukier, 15 dag
żółtka, 4
mąka, 0,5 kg
woda, 50 ml
Nadzienie:
czekolada gorzka z dużą zawartością miazgi kakaowej, 30 dag
mleko, 150 ml
śmietanka 30 lub 36%, 150 mil
jajka, 2
chili w proszku, ok. 1 płaskiej łyżeczki

Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawac po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto wałkować i wyłożyć do formy do tarty lub tortownicy posmarowanej tłuszczem. Lekko ponakłuwać i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.
Nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubić jajka i dodać powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i wylać na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika ugrzanego do 180 stopni C i wyłączyć nagrzewanie. Po 45 min. wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować według upodobań. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz