środa, 8 października 2014

Zapiekanka warzywna z klopsikami

czas wykorzystać zapasy zamrożonych warzyw z działki, bo w końcu niedługo będziemy mieli świeże :-). pyszna, kolorowa, syta zapiekanka :-)

mięso mielone wieprzowe 30 dag
jajko 1szt.
Bułka tarta
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól, pieprz, papryka ostra
woda
warzywa: u mnie fasolka szparagowa, mieszanka marchewki z groszkiem ok. 40 dag
ziemniaki 4-5 szt.
cebula 1 szt.
ser starty ok. 20 dag
sos: jajko 1 szt., śmietana 18% 200 ml, sól, pieprz, papryka ostra, natka pietruszki

Przygotować klopsiki: mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, koncentratem pomidorowym, przesmażoną cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, dokładnie wymieszać. Smażyć małe klopsiki. Ugotować ziemniaki. Warzywa ugotować al dente. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przełożyć pokrojone w plastry ziemniaki, klopsy, warzywa.
Na warzywa zetrzeć ser. Składniki sosu połączyć blenderem. Całość polać sosem. Piec w temp. 200 stopni ok. 25-30 min. Smacznego :-)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz