piątek, 10 października 2014

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Bardzo aromatyczny, kremowy, delikatny. Idealny sernik dyniowy :-)

Spód:
ciastka korzenne 38 dag
masło roztopione 12 dag
Masa serowa:
Twaróg z wiaderka 75 dag
serek mascarpone 25 dag
puree z dyni* 2 szkl. (ok. 43 dag)
jajko 3
żółtko 3
mąka pszenna 1 łyzka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
przyprawa korzenna do piernika 2 łyżeczki
cukier 20 dag

Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na sypko, wymieszać z roztopionym masłem (konsystencja powinna przypominać mokry piasek). Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy (26cm) i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

* puree z dyni: ok. 80 dag dyni obrać ze skóry i wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki wody i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 min.). Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni, a na spodzie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (do ok. 2 cm).

Masa serowa: Wszystkie składniki krótko utrzec mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temp. do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz, chłodzić przy uchylonych drzwiczkach ok. 20 min. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz