przepyszne danie z piersi kurczaka, mięso pozostaje soczyste, a marchewka smacznie chrupiąca :-) polecam
pierś z kurczaka 1 podwójna
marchew 1,5 szt.
por (biała część) ok. 10-15 cm
czosnek 1 ząbek
majonez 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
sól, pieprz
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i
obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem,
przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki, marchewkę obrać, umyć i
zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek drobno pokroić i wymieszać w
miseczce z majonezem.
Plastry mięsa posmarować ketchupem, na to ułozyć pora.
W następnej kolejności przesmarować majonezem z dodatkiem czosnku i
posypać startą marchewką.
Piec w temp. 170 stopni ok. pol godz.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz