czwartek, 9 października 2014

Kurczak pod pierzynką z pora i marchewki

przepyszne danie z piersi kurczaka, mięso pozostaje soczyste, a marchewka smacznie chrupiąca :-) polecam

pierś z kurczaka 1 podwójna
marchew 1,5 szt.
por (biała część) ok. 10-15 cm
czosnek 1 ząbek
majonez 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek drobno pokroić i wymieszać w miseczce z majonezem.
Plastry mięsa posmarować ketchupem, na to ułozyć pora.

W następnej kolejności przesmarować majonezem z dodatkiem czosnku i posypać startą marchewką. 
 
 
 Piec w temp. 170 stopni ok. pol godz. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz