aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)
masło 10 dag
cukier 1/2 szkl.
cukier cynamonowy 1 op.
jajko 1
mąka 1 i 1/4 szkl.
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
sezam 1 szkl.
Sezam uprażyć na suchej patelni (nie za długo żeby nie był gorzki).
Miękkie masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajko nadal ucierać.
Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i solą, nadal ucierając. Na
koniec dodać 1/2 szkl. sezamu i dokladnie wymieszać łyżką. Ciasto
wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżką
niewielkie porcje i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Kulki obtoczyć w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia (należy zachować dosyć duże odstępy, gdyż ciastka
się rozlewają).
Piec w temp. 190 stopni ok. 10-15 min. Smacznego :-)
P.S. z podanych proporcji wychodzi ok. 32 ciastek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz