środa, 8 października 2014

Seromak

Seromak czyli dwa przepyszne ciasta w jednym :-)

Masa serowa:
twaróg z wiaderka, 80 dag
masło, 10 dag
jajka, 6
cukier, 1 szkl.
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
skórka starta z 1 cytryny
Masa makowa:
masa makowa, 1 puszka
cukier do m.m., 0,5 szkl.
jajka do m.m., 5
masło do m.m., 7 dag
kasza manna, 3 łyżki
proszek do pieczenia do m.m., 1,5 łyżeczki
aromat migdałowy
rodzynki, 10 dag

Ciasto serowe: oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce twaróg, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia.
Masa makowa: Oddzielić żółtka od białek, Zółtka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Dodac masę makową z puszki, stopione masło, kaszę mannę, proszęk do pieczenia i aromat. Krótko utrzeć, do połączenia składników. Z białek ubić sztywną piane i połaczyć łyżką z masą makową. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszac. Blachę (30 x 40 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, Wykładać masy na przemian po kilka łyżek. Piec ok. 60 min. w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Studzic przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, schłodzic w lodówce. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz