lekka, puszysta pianka z czekoladowym spodem, owocami i galaretką. Rozpływa się w ustach :-)
Spód:
ciastka kakaowe markizy z czekoladowym nadzieniem 300 g
masło 60 g
Pianka:
jogurt grecki 1000 g
śmietanka kremówka 36% 500ml
cukier puder 8 łyżek
żelatyna 7 łyżeczek
aromat waniliowy do smaku
owoce (u mnie banany i nektarynki)
galaretka (u mnie brzoskwiniowa) 1
Spód: Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wymieszać z
rozpuszczonym masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę kwadratową o boku do 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać
do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, wgnieść w
dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Pianka: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać żeby nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.
Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na
najwyższych obrotach przez kilka minut. Na sam koniec dodać cukier puder
i zmiksować.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką
strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując.
Schłodzony spód z ciasteczek wyjąć z lodówki, przelać na niego masę
jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do
całkowitego stężenia pianki.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody, całkowicie
wystudzić. Na zastygniętą piankę ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką i
wstawić do lodówki do jej stężenia. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz