puszysty, czekoladowy biszkopt z kremowym, delikatnym, budyniowo-chałwowym kremem ... pyszności :-)
Ciasto:
jajka, 6
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Mąka pszenna, 1 łyżka
budynie czekoladowe (bez cukru), 3
Masa:
budynie waniliowe (bez cukru), 2
masło, 20 dag
mleko, 3 szkl.
chałwa waniliowa, 30 dag
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal
mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do
masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej
tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
Masa: Budynie ugotować na mleku i wystudzić. Utrzeć masło i
dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę i
dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka.
Biszkopt przeciąć na pół. Do blachy włożyć jedną część, wyłożyć
połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na wierzch wyłożyć
resztą masy. Na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę (placek
przechowywać w lodówce). Smacznego :-)
P.S. Przepis pochodzi z blogu slodkieimpresje.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz