Pyszny, nieskomplikowany w wykonaniu, a efekt całkiem do rzeczy :-) :-)
Biszkopt jasny:
jajka, 3
cukier, 0,5 szkl.
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
Mąka pszenna, 0,5 łyżki
budyń śmietankowy (bez cukru), 1,5 op.
Biszkopt ciemny:
Jajka II, 3
Cukier II, 0,5 szkl.
Cukier waniliowy II, 1
Proszek do pieczenia II, 1/4 łyżeczki
Mąka pszenna II, 0,5 łyżki
budyń czekoladowy (bez cukru), 1,5 op.
Krem:
masa krówkowa, 1 mała puszka (40 dag)
śnieżka, 1
mleko, niecała szkl.
żelatyna, 3 łyżeczki
rum rozcieńczony z wodą do nasączenia
Biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno ale najlepiej
w tej samej tortownicy (po wystudzeniu blachy), żeby placki miały
bartdzo zblizony kształt i wielkość. Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka,
nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać
do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie 26 cm)
wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni
ok. 30 min. tak samo postępujemy z dwoma biszkoptami. Studzimy.
Krem: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystą masę. Żelatynę
rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Do ubitej śniezki
dodajemy po łyżce masę krówkową, ciągle ucierając
mikserem. Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie ucieramy.
Biszkopty układamy jeden na drugim i najlepiej od talerzy
różnej wielkości wykrawamy dokładnie do samego spodu
okręgi o szer. ok. 2 cm. (u mnie wyszł okręgi + środek, z każdego
biszkoptu)
Na talerzu układamy kręgi na przemian, np. krąg ciemny, smarujemy
wewnątrz kremem, wkładamy w to krąg jasny, krem, krąg ciemny itd.
Wierzch nasączamy rumem i nakładamy krem, rozsmarowując. Tak samo
postępujemy z wierzchem tortu. Całość smarujemy kremem i dowolnie
ozdabiamy. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz