środa, 4 czerwca 2014

Suflet grzybowy

grzyby w nowej odsłonie ... sama byłam ciekawa co wyjdzie z tego przepisu i muszę przyznać, że ...smak rewelacyjny :-)

grzyby, 50 dag
masło, 10 dag + 1 łyżeczka
bułki małe, 3
mleko, do namoczenia bułek
jajka, 3
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, do smaku
kasza manna, 20 dag

Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby dusimy krótko na 5 dag rozgrzanego masła, przyprawiając solą i pieprzem. Bułki moczymy w mleku. W misce ucieramy kolejne 5 dag masła z roztrzepanymi jajkami, dodajemy odciśniętą bułkę, duszone grzyby, roztarty z solą czosnek, szczyptę pieprzu i kaszę mannę. Masę nakładamy do natłuszczonej formy (ja użyłam formę do tarty), na wierzchu kładziemy łyżeczkę masła i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni ok. 35-40 min, aż suflet uzyska złotobrązowy kolor. Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub czosnkowym (bez sosu też dobrze smakuje :-) ). Smacznego :-)
Źródło: gazetka "Najlepsze dania z grzybów leśnych"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz