wtorek, 17 czerwca 2014

Czekoladowe ciastka owsiane z migdałami

pysznie chrupiące, czekoladowe, zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem migdałów i kawałkami czekolady

cukier, 1,5 szkl.
masło, 23 dag
jajko, 2
cukier waniliowy, 1
cynamon, 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
sól, szczypta
mąka, 2 szkl.
płatki owsiane, 3 szkl.
czekolada (ja użyłam gorzkiej), 20 dag
kakao, 2 czubate łyzeczki
migdały, duża garść


Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajka i dobrze ubić. Stopniowo dodawać mąkę, sodę, sól, cynamon i kakao, nadal ucierając. Wsypać płatki owsiane, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, pokrojone migdały, dobrze połączyć z masą (najlepiej łyżką, bo ciasto jest gęste). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 200 stopni ok. 10-12 min. do momentu aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz