pysznie chrupiące, czekoladowe, zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem migdałów i kawałkami czekolady
cukier, 1,5 szkl.
masło, 23 dag
jajko, 2
cukier waniliowy, 1
cynamon, 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
sól, szczypta
mąka, 2 szkl.
płatki owsiane, 3 szkl.
czekolada (ja użyłam gorzkiej), 20 dag
kakao, 2 czubate łyzeczki
migdały, duża garść
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajka i dobrze ubić.
Stopniowo dodawać mąkę, sodę, sól, cynamon i kakao, nadal ucierając.
Wsypać płatki owsiane, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, pokrojone
migdały, dobrze połączyć z masą (najlepiej łyżką, bo ciasto jest gęste).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce
posmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 200 stopni ok. 10-12 min. do
momentu aż brzegi ciasteczek zaczną się lekko rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz