Nigdy nie używałam dyni do ciast, więc byłam ciekawa ich smaku. Są
pyszne, wilgotne, delikatnie korzenne, moje pierwsze "spotkanie" z dynią
na słodko :-) polecam
dynia, 30 dag
mąka, 3 szkl.
cukier, 3/4 szkl.
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
jajka, 2
mleko, 1 szkl.
olej roślinny, 1,3 szkl.
rodzynki, duża garść
cynamon, 1 łyżeczka
Dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę i ugotować w
osolonej wodzie. Gdy lekko przestygnie zmiksować blenderem. Suche
składniki wymieszać w jednej misce, mokre w kolejnej. Wszystko razem
delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pure z dyni i ponownie wymieszać.
Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 min w
temp. 200 stopni. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz