poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kasza gryczana zapiekana z fetą i pieczarkami

inny sposób na podanie kaszy gryczanej :-)

kasza gryczana, 40 dag
ser pleśniowy, 20 dag
ser feta, 20 dag
pieczarki, 40 dag
jajka, 4
zioła prowansalskie
sól, pieprz, koperek lub pietruszka
orzechy ziemne (opcjonalnie), 2 duże garście
 
Kaszę ugotować według opisu na kartoniku, lekko przestudzić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Ser feta i pleśniowy pokroić w kostkę. Orzeszki obrać i również lekko pokroić. Kaszę przełożyć do miski, dodać sery i pieczarki. Wbić jajka i wszystko wymieszać łyżką. Powstałą masę przyprawić solą (należy uważać z solą, ponieważ ser feta jest już słony), pieprzem oraz ziołami i pietruszką, bądź koperkiem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, obsypać bułką tartą, przełożyć do niego kaszę i wyrównać wierzch. Zapiekankę należy piec w temp. 200 stopni ok. 45 min. Można spożywać na ciepło lub zimno. Podałam ją z sosem grzybowym. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz