poniedziałek, 16 czerwca 2014

Placek jogurtowy a'la sernik na ciemnym spodzie

pysznie wilgotny, w smaku bardzo przypomina sernik :-)

CIASTO:
kasia, 1
cukier, 3/4 szkl.
jajka, 2
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
mąka, 3,5 szkl.
kakao, 5 łyżeczek
MASA JOGURTOWA:
jogurty bałkańskie (duże), 3
jajka do m.s., 8
c. waniliowy, 1
cukier do m.s., 1,5 szkl.
budynie śmietankowe, 3
olej, 1,5 szkl.
 
Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka nadal ucierając. Wsypać kakao z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać, stopniowo dodawać mąkę. Ugnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania masy jogurtowej.
Masa jogurtowa: Utrzeć żółtka z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowym na biały puch. Dodać jogurty, wsypać budynie, wlać olej nadal wszystko ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 0,5 szkl. cukru i jeszcze chwilę ucierać. Białka wmieszać do masy.
1 część ciemnego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, wylać masę jogurtową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min, tak aby masa trochę stężała, aby reszta ciemnego ciasta nie wpadła do środka, bo masa jest dosyć rzadka. Po 10 min. placek wyjąć z piekarnika, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 50 min. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Na noc najlepiej wstawić do lodówki. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz