kruche, aromatyczne ciastka z posmakiem orzechowym. chrupanie uzależnia :-). z tych proporcji wyszło ok. 60 ciastek
masło, 20 dag
cukier, 1 i 1/3 szkl.
jajko, 2
cukier waniliowy, 1
sól, szczypta
masło orzechowe, 2 szkl.
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
mąka, 3 i 1/3 szkl.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Następnie dodać masło orzechowe i resztę składników, wszystko razem
dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej masy. Z powstałego ciasta
formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatać za pomocą
widelca. Tak powstałe ciasteczka wykładać na wysmarowaną tłuszczem
blachę. Piec 12 - 15 minut w 180 st. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz