środa, 18 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe z Nutellą wg Nigelli

moje ulubione ciasto mega czekoladowe, rozpływające się w ustach, bez dodatku mąki. Polecam czekoladożercom :-)

jajka, 6
masło, 115g
nutella, 400g
rum, 1 łyżka
czekolada gorzka, 120g

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Okrągłą tortownicę (21 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

W drugiej misce ucieramy masło z Nutellą na jednolitą masę, dodajemy rum, żółtka i ostudzoną roztopioną czekoladę.
Stopniowo, porcjami dodajemy ubite białka ostrożnie mieszając łyżką.

Pieczemy przez około 40 minut.
W trakcie pieczenia ciasto wyrośnie dzięki ubitym białkom, w trakcie studzenia lekko opadnie. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz