Sernik, to moje ulubione ciasto, a jego dyniowa wersja zniewala swoją
delikatnością i puszystością. Smak dyni nie jest wyczuwalny ale nadaje
sernikowi oryginalnego aksamitnego i kremowego smaku :-)
Sernik:
puree z dyni, 1,5 szkl.
jajka, 8
kwaśna śmietana, 5 pełnych łyżek
cukier puder, 1,5 szkl.
budyń waniliowy w proszku, 1,5 torebki
twaróg z wiaderka, 75 dag
przyprawa do piernika, 0,5 łyżeczki
aromat waniliowy, kilka kropli
cynamon, 3/4 łyżeczki
spód:
herbatniki, 30 dag
masło rozpuszczone, 15 dag
Przygotować puree z dyni: spory kawałek dyni obrać ze
skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę, zalać w garnku 1 szkl. wody i
gotować aż do miękkości dyniowych kostek (ok. 10-15 min.) Następnie
odcedzić i zmiksować blenderem. Wystudzić.
Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włozyć je do worka i zmiażdżyć
wałkiem do ciasta bardzo drobno. Połączyć z roztopionym masłem i
wymieszać, aż powstanie "mokry piasek". Masą herbatnikową wyłożyć blachę
wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Schłodzić w lodówce na
czas przygotowania masy serowej.
Jajka dobrze zmiksować z cukrem. Nadal ubijając dodawać stopniowo
puree z dyni i twaróg. Dodać śmietanę, aromat waniliowy, budyń i
przyprawy. Dobrze utrzeć. Masa będzie bardzo rzadka, wylać ją na spód
ciasteczkowy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni
przez ok. 70-80 min. Następnie wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto jest
zimne wstawić do lodówki. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz