pyszne, bezmięsne kotlety, można podawać z sosem, lub ketchupem i surówką lub jako dodatek do mięsa
kasza manna, 1 szkl.
woda, 2 szkl.
bulion, 1,5 kostki
jajko, 1
czosnek, 1 ząbek
ser żółty, kawałek (szerokość 5-6 plastrów)
pieprz, papryka ostra, natka pietruszki
Bułka tarta
Wodę zagotować z kostkami bulionu, wsypywać powoli kaszę cały czas
mieszając żeby nie zrobily się grudki. Jak zrobi się gęsta, lekko
przestudzić. Czosnek drobno pokroić i delikatnie przesmażyć, dodać do
masy z kaszy. Zetrzeć ser, dodać do masy razem z jajkiem, wsypać
przyprawy, wszystko dobrze wymieszać. Formować kotlety, masa będzie się
kleić, więc dłonie należy lekko zwilżyć wodą. Kotlety obtoczyć w bułce
tartej i smażyć z dwóch stron na brązowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz