piątek, 20 czerwca 2014

Kotlety z kaszy mannej

pyszne, bezmięsne kotlety, można podawać z sosem, lub ketchupem i surówką lub jako dodatek do mięsa

kasza manna, 1 szkl.
woda, 2 szkl.
bulion, 1,5 kostki
jajko, 1
czosnek, 1 ząbek
ser żółty, kawałek (szerokość 5-6 plastrów)
pieprz, papryka ostra, natka pietruszki
Bułka tarta


Wodę zagotować z kostkami bulionu, wsypywać powoli kaszę cały czas mieszając żeby nie zrobily się grudki. Jak zrobi się gęsta, lekko przestudzić. Czosnek drobno pokroić i delikatnie przesmażyć, dodać do masy z kaszy. Zetrzeć ser, dodać do masy razem z jajkiem, wsypać przyprawy, wszystko dobrze wymieszać. Formować kotlety, masa będzie się kleić, więc dłonie należy lekko zwilżyć wodą. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na brązowo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz