pyszny, wyjątkowo bananowy smak sernika :-) przepis zaczerpnęłam z blogu
Mirabelki i postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo smakuje naprawdę
oryginalnie :-)
spód:
herbatniki lub ciasteczka zbożowe, 20 dag
masło, 8 dag
MASA SEROWA:
banany, 5 większych, 6 mniejszych
twaróg mielony, 75 dag
jajka, 4
cukier, 12 dag
cukier waniliowy, 1
budyń śmietankowy, 1
czekolada gorzka (opcjonalnie), 20 dag
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Rozpuścić masło i
dodać do mocno rozgniecionych ciasteczek, wymieszać do powstania mokrego
piasku, wyłożyć masą spód tortownicy, ugnieść i wstawić na 30 min. do
lodówki.
Banany rozgnieść blenderem i dodać do twarogu, jajek, cukru,
cukru waniliowego i budyniu w proszku. Zmiksować do połączenia
składników. Masę twarogową wylać na spód ciasteczkowy i piec w
piekarniku o temp. 170 stopni ok. 1,5 godz. Studzić przy uchylonych
drzwiczkach. Ja po wystudzeniu sernik polałam rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą. W oryginalnym przepisie na wierzchu była rozprowadzona
gotowa masa krówkowa. Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz