mój eksperyment ... bardzo udany :-)
spód:
jajka, 3
cukier, 0,5 szkl.
cukier waniliowy, 1 mały
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
Mąka pszenna, 0,5 łyżki
budyń waniliowy (bez cukru), 1,5
MUS:
masło, 100g
czekolada biała, 100g
jajka do musu, 3 duże
mleko w proszku, 2 łyżeczki
cukier do musu, 1/4 szkl.
żelatyna rozpuszczona w 100ml wody, 3 łyżeczki
banan (opcjonalnie), 1 duży
ptasie mleczko (opcjonalnie, u mnie kakaowe), kilka szt.
Spód: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal
mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do
masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie
tortownica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w
temp. 170 stopni ok. 25 min.
Mus: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Żółtka ubić z połową cukru, dodać mleko w proszku, ucierając. Żelatynę
rozpuścić w ciepłej wodzie i lekko ostudzić. Do masy z żółtek dodać
przestudzoną czekoladę i żelatynę, wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę, ubijając dodawać stopniowo resztę cukru. Ubitą pianę dodać do
masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką, tak aby mus nie opadł.
Wkroić plasterki banana i pokrojone ptasie mleczko, delikatnie
wymieszać. Gotowy mus wylać na przestudzony spód, wyrównać. Mozna
posypać kolorową posypką lub startą czekoladą. Ciasto wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz