wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto poczwórnie czekoladowe

ciasto meeeeega czekoladowe, w sam raz dla czekoholików :-) zainspirowane przepisem Nigelli, z moimi modyfikacjami

mąka, 30 dag
cukier, 22 dag
masło, 20 dag
jajka, 3 duże
kakao, 7,5 dag (ja dałam 5 dag)
soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
kwaśna śmietana, pół szkl.
wrząca woda, 3/4 szkl.
cukier waniliowy, 1
gorzka czekolada, 20 dag
syrop:
woda, 3/4 szkl.
cukier do syropu, 10 dag
kakao do syropu, 1,5 łyżeczki

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo jajka i nadal ucierać. Wsypać mąkę z sodą i kakao, dodać śmietanę i wszystko dobrze utrzeć. Zmniejszyć obroty miksera i lekkim strumykiem dodawać wrzątek. Na koniec wsypać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Formę (u mnie keksowa) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Ok. pół godz. przed końcem pieczenia przygotować syrop. Wodę zagotować w garnku z cukrem i kakao. Gotować co jakiś czas mieszając aż syrop lekko zgęstnieje i zacznie robić się delikatnie klejący. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy syropem, którego część powinna wsiąknąć w placek. Smacznego :-)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz