pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach, z ciągnącym się serem grzybowe muffinki :-)
ciasto francuskie mrożone, 500g
cukinia, 1 mała
grzyby leśne, 2 szkl.
cebule, 3 średnie
jajka, 4
śmietana 18%, 36 dag
starty żółty ser, 30 dag
koperek, pęczek
sól, pieprz, do smaku
Ciasto rozmrozić, wykrawać kółka i w każdą foremkę od muffinek włożyć krążek ciasta. Włożyć formy do lodówki.
Przygotować farsz: cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie ok. 10 min. Na drugiej patelni usmażyć na oliwie grzyby i
cebulę. Połączyć jajka, śmietanę, 2/3 startego sera, koperek, cukinię,
grzyby i cebulę. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem (nie
żałować :-)).
Porcje farszu nakładać do miseczek z ciasta. Posypać wierzch
resztą sera. Piec muffinki w temp. 200 stopni, aż masa się zetnie i
wierzch zrumieni (ok. 30 min.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz