Rozpływająca się w ustach szarlotka z bogatym nadzieniem o smaku
jabłkowo-cytrynowym :-) właśnie dzięki cytrynie ma oryginalny smak :-)
Ciasto:
mąka, 30 dag
masło, 17 dag
cukier puder, 7 dag
skórka starta z 1 cytryny
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
żółtka, 2
cukier waniliowy, 1
Nadzienie:
jabłka najlepiej kwaskowate, ok. 1 kg
cukier, 5 dag
rodzynki, 5 dag
sok z 1 cytryny
cynamon, 1/2 łyżeczki
Zalewa:
jajka, 2
mleko, 3 łyżki
cukier do zalewy, 1 łyżka
budyń waniliowy, 1 łyżka
Lukier:
c. puder
wrzątek
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem
pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2
godz.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne,
pokroić w plasterki i w niewielką kostkę. Dodać rodzynki, sok z cytryny,
cukier i cynamon, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, zostawiając ok. 1/4 na kratkę na wierzchu.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej tłuszczem o
obsypanej bułką tartą tortownicy (u mnie średnica 26cm ale może być 24
cm). Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 min. w
temp. 200 stopni, aż ciasto lekko zbrązowieje. Pozostałą część ciasta
rozwałkować i wykroić paseczki na kratkę.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć jabłka. Składniki zaleyw
krótko zmiksować najlepiej blenderem i polać nią jabłka. Z pasków ciasta
ułożyc na jabłkach kratkę. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Po
wystygnięciu kratkę posmarować lukrem z cukru pudru i odrobiny wrzątku.
Smacznego :-)
P.S. Przepis pochodzi z blogu Mirabelki :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz