piątek, 20 czerwca 2014

Pieczarki pod pierzynką

Moja pierwsza przygoda z kokilkami, które w końcu udało mi się kupić :-) mały nakład czasu i wysiłku, a smak cieszy :-)

pieczarki, 40 dag
cebula, 1
jajka, 2
mąka, 4 płaskie łyżki
śmietana 18%, 2 łyżki
soł, pieprz, ostra papryka, słodka papryka

Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli lubicie), przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek.
Żółtka utrzeć ze śmietaną, dodać mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na pieczarki, do dekoracji można posypać slodką papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz