piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

wilgotne ciasto marchewkowe z lekkim, rozpływającym się kremem śmietanowo-czekoladowym ... jednym słowem - niebo w gębie :-)


Ciasto:
jajka, 3
cukier, 1 1/4 szkl.
olej roślinny, 1 szkl.
marchew, 30 dag
wiórki kokosowe, 7 dag
orzechy włoskie (ja nie dodałam), 7 dag
mąka, 30 dag
świeżo starty imbir, 3 łyżeczki
proszek do pieczenia, 3/4 płaskiej łyżeczki
sól, szczypta
soda, 1,5 płaskiej łyżeczki
cynamon, 1,5 płaskiej łyżeczki
Krem:
Śmietana 30 lub 36%, 0,5l
czekolada biała, 20 dag (2 tabliczki + opcjonalnie kilka kostek do dekoracji)
Śnieżka w proszku, 2 op.

Ciasto: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać ciągłym cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cynamonem, Wymieszać. Marchew i imbir zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do masy razem z wiórkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 stopni (do tzw. "suchego patyczka").
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę (pół godz. przed ubijaniem wkładam ją do zamrażarki żeby się lepiej schłodziła i ubiła) ubić ze śnieżkami w proszku. Kiedy będzie dobrze ubita (sztywna) dodawać strumieniem przestudzoną (ale nie zimną) rozpuszczoną czekoladę, nadal ubijać.
Zimny placek przekroić i wzdłuż na pół. Spód ciast posmarować połową kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na wierzch można zetrzeć kilka kostek białej lub ciemnej czekolady (u mnie jedna i druga). Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz