niedziela, 22 czerwca 2014

Miniserniczki z ajerkonaikiem i czekoladą

od jakiegoś czasu "chodził" za mną sernik :-), a że duża blacha, to straszne szaleństwo, zdecydowałam się na jego mini wersję, taką "na ząb" :-) w dodatku z moim ulubionym likierem jajecznym :-)

spód:
ciastka digestive, 19-20 dag
masło, 6 dag
Masa serowa:
twaróg do serników w wiaderku, 75 dag
jajka, 3
cukier, 3/4 szkl.
ajerkoniak, 1 szkl.
Mąka pszenna, 3 łyżki
chipsy czekoladowe lub drobno pokrojona gorzka czekolada, 10 dag

Spód: Ciastka pokruszyć drobno i połączyć z roztopionym masłem, powinny wyglądac jak mokry piasek. Przygotować foremki do muffinek i papilotki (u mnie z tej porcji wyszły 24 serniczki). Masę ciastkową wyłożyć do papilotek i docisnąć łyżeczką.
Masa serowa: wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką masę (będzie bardzo rzadka). Na końcu dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotową masę wylać na spody z ciastek. Piec ok. 40-45 min. w temp. 170 stopni. Ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie startą czekoladą. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz