pianka w smaku przypomina ptasie mleczko, choć według mnie jest o niebo
lepsza :-) rewelacyjny, ekspresowy sposób na wykorzystanie białek :-)
meeeega czekoladowa rozkosz :-D
białka, 6
cukier, 4 - 5 łyżek
kakao, 3 czubate łyżki
rum, 2 łyżki
woda, ok. 100 ml
żelatyna, 5 płaskich łyżeczek
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia. Białka ubić na
sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Dodać kakao i
rum, dokładnie wymieszać. Przestudzoną żelatynę wlać do masy kakaowej i
szybko wymieszać (uwaga: masa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeję,
więc wcześniej należy przygotować foremki), przełożyć do foremek
silikonowych. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. Wyłożyć na talerzyk i
dowolnie udekorować (u mnie stopiona w kąpieli wodnej czekolada ze
śmietanką). Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz