pyszny, rozpływający się w ustach kakaowo - śmietankowy tort :-)
Ciasto:
jajka, 6
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Mąka pszenna, 1 łyżka
budyń czekoladowy (bez cukru), 3
Krem:
śmietana kremówka 36%, 0,5 l
Śnieżka (bita śmietana), 2
żelatyna, 2 płaskie łyżeczki
biała czekolada, 200 g
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal
mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do
masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica
26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170
stopni ok. 30 min.
Krem: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę
połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc
do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę,
ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Biszkopt przekroić na krążki (u mnie wyszły 3), nasączyć wodą z
cukrem i rumem, przełożyć kremem, udekorować według upodobań. Smacznego
:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz