środa, 18 czerwca 2014

Czekoladowo - miętowa rozkosz

kolejny udany eksperyment :-) połączenie czekolady z miętą, pysznie orzeźwiające, rozpływające się w ustach ciasto :-)

Ciasto:
jajka, 6
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Mąka pszenna, 1 łyżka
budynie czekoladowe (bez cukru), 3
Krem I:
Śmietana 30 lub 36%, 600 ml
czekoladki After Eight, 300 g
żelatyna, 3-4 łyżeczki
Krem II: 
śmietana 30 lub 36 %, 250 ml
czekolada biała, 100 g
śnieżka, 1
napar z mięty do nasączenia ciasta

Biszkopt i kremy przygotowuję dzień wcześniej. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do dużej prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Krem I: Śmietanę należy wlać do garnka i postawić na mały ogień, włożyć do niej czekoladki i mieszać aż się rozpuszczą. Śmietanę ugrzać ale nie zagotować. Kiedy czekoladki się rozpuszczą, masę wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc żeby dobrze się schłodziła. Następnie ubijać ją mikserem na najszybszych obrotach przez kilka min, aż powstanie puszysta masa. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić. Do ubitej masy czekoladowo-mietowej dodać powoli żelatynę nadal ubijając na małych obrotach. Krem II: tak jak w przypadku kremu I śmietanę należy podgrzać i dodać do niej połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając żeby czekolada sie nie przypaliła (nie zagotowac), odstawić do przestudzenia i do lodówki na całą noc. Następnego dnia wsypać śnieżkę i ubijać do momentu aż masa zgęstnieje. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, spód nasączyć przestudzonym naparem miętowym, wyłożyć krem I (czekoladowo-mietowy), przykryć kolejną częścią biszkoptu, ponownie nasączyć miętą i posmarować kremem II. Udekorować wg upodobań. Smacznego miętowego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz