przygody z dynią ciąg dalszy :-) oryginalny, słodki, aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy
dynia, 2kg
cukier, 50 - 75 dag
Pomarańcze, 3 duże
sok z 1 cytryny
cynamon, 1 łyżeczka
imbir mielony, 1 łyżeczka
Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z 1/4 szkl. wody
i cukrem ok. 15 min. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do gotującej się
dyni, dodać rzyprawy i wymieszać.. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy,
natomiast z połowy drugiej obrać cienko skórkę i pokroić ją drobno. Do
małego garnka przełożyć ok. 0,5 szkl. musu z dyni i dodać do niego
pokrojoną skórkę pomarańczy, dusić na malutki ogniu ok. 20 min. co
chwilę mieszając. Zmiksować blenderem masę ze skórką, przełożyć do musu
dyniowego. Trzy pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki (w miarę
możliwości oczywiście :-)), pokroić drobno i dodać do musu dyniowego,
wymieszać. Gotować ok. 20-30 min. Zmiksować całość blenderem, przełożyć
gorące do słoików. Przechowywać lub zjeść :-) Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz