środa, 18 czerwca 2014

Zupa krem z pomidorów z imbirem i pesto

Uwielbiam zupę pomidorową, a to moim zdaniem najlepsza jej odsłona ... pyszna, gęsta, maksymalnie pomidorowa :-)

pomidory w puszcze, 2
czosnek, 2 ząbki
imbir, kawałek korzenia (ok. 50g)
zielone pesto, 4 łyżeczki
sól, pieprz, bazylia
śmietanka 18%
bulion rosołowy, 0,5 l

Ugotować bulion, wlać do niego pomidory razem z zalewą i gotować kilkanaście minut. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Dodać pesto. Zmiksować blenderem i imbirem startym na drobnych oczkach. Doprawić śmietanką (ilość wg upodobań). Podawać z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz