ciąg dalszy fazy bananowej :-) przepis znalazłam na stronie Feeria
Smaków na słodko, wypróbowałam i postanowiłam się z Wami nim podzielić
... przepysznie puszyste czekoladowo-bananowo-rumowe cudo :-)
czekolada (ja dałam pół na pół gorzkiej z mleczną), 180g
rum, 3 łyżki
śmietanka kremówka, 140ml
banany, 3 średnie
cukier, 1 łyżka
kawa rozpuszczalna (proszek), 1 łyżeczka
jajka, 3
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, nadal podgrzewając
wlać rum i śmietankę - ubijać na gładką masę. Odstawić.
Banany utrzeć blenderem, dodać cukier, kawę i żółtka - ucierać mikserem,
aż masa będzie gładka i puszysta. Po łyżce dodawać masę czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką, wmieszać do masy.
Gotowy mus przełożyć do pucharków, lub wysmarowanej masłem małej
tortownicy. Wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą
noc - lepiej się zetnie). Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz